sobota, 30 stycznia 2010

Kurczak z pieprzem i groszkiem cukrowym.

Na moment oderwę się od podróży po świecie win, bo choć ostatnia trasa Nowa Zelandia-Gruzja-Włochy-Francja była interesująca, to raczej ze względu na towarzystwo, w którym ją pokonywałem, niż odczucia jakie towarzyszyły degustacji trunków. Podejrzewam, a podejrzenie to graniczy niemal z pewnością, że popełniliśmy karygodne błędy w doborze serów, mających pomóc nam przetrwać ten niekrótki trip, w konsekwencji właśnie ów ser tak zmienił nasz sposób odczuwania zapachów, że aromat wina przekształcił się w nieprzyjemną mieszankę lakieru do paznokci i acetonu, który pomaga lakierowi paznokcie opuścić. Niemożliwe, żeby trzy różne wina miały tak podobny "bukiet", przyznaję więc kolejny raz, i nie odkrywam przy tym Ameryki, że posiłek towarzyszący piciu wina, ma ogromny wpływ na jego przebieg. Zapomnijmy zatem o tej przykrej ekskursji, a dziś podzielę się prostym i efektownym daniem, które powstało na nowiutkim woku, w który zaopatrzyła mnie moja ukochana małżonka, za co jestem jej mega wdzięczny. Oto przepis:


  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 450 g piersi z kurczaka, bez skóry i kości
  • 2 łyżki tłuczonego pieprzu (trzy kolory)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 175 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego

  1. W misce wymieszać keczup z sosem sojowym.
  2. Pokroić mięso na cienkie paski, po czym połączyć je z przygotowaną mieszanką pomidorowo-sojową.
  3. Zmiażdżone ziarna pieprzu wysypać na talerz i obtoczyć w nich mięso z zalewy.
  4. Podgrzać olej słonecznikowy w gorącym woku.
  5. Dodać mięso i smażyć, mieszając, 5 minut.
  6. Usunąć gniazda nasienne z papryki, po czym pokroić je w paski.
  7. Dodać paski papryki wraz z groszkiem cukrowym do woka z mięsem i smażyć, mieszając, kolejne 5 minut
  8. Wlać sos ostrygowy i podgrzewać jeszcze 2 minuty, aby sos zawrzał. Gotowe danie przenieść do miseczek i niezwłocznie podawać.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz