piątek, 13 listopada 2009

Łosoś w duszonych pomidorach.

















Tym razem podróż kulinarna, w którą zabrała mnie moja żona. Wczoraj udało nam się kupić ładne płaty łososia, a dziś książkę Mirka Drewniaka "Gotowanie na parze", w której znaleźliśmy wspaniały przepis na beztłuszczowe, zdrowe przygotowanie wspomnianej ryby. Podaję przepis znaleziony w książce , który zilustrowałem własnymi fotografiami. W ten sposób chciałbym podziękować mojej żonie oraz p. Drewniakowi za wspaniałe doznania jakich doświadczyło dziś moje podniebienie.

SKŁADNIKI:

6 kawałków filetu z łososia po 20 dag
pół pęczka kopru
1 cytryna
1 cebula
3 pomidory
5 gałązek bazylii
sól

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Filety dokładnie oczyścić z resztek ości. Z soli, posiekanego koperku i soku z cytryny przyrządzić marynatę, zalać rybę i odstawić na 2 godziny. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
W garnku zagotować 2 szklanki wody. Warzywa ułożyć w głębokim sicie i umieścić nad wrzątkiem, gotować na parze ok. 15 minut, po czym ułożyć na warzywach kawałki łososia. Parować jeszcze ok. 15 minut. Kawałki łososia wyłożyć na ogrzany półmisek, warzywa zmiksować i podawać do ryby jako sos.

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. Trzeba go będzie wypróbować.
    Mogę zrewanżować się przepisem na pstrąga, który wziąłem z programu kulinarnego Antonia Carluccia. On przyrządzał całe ryby, nie filety. I my tak uczyniliśmy.

    Wypatroszonego pstrąga oprószyć solą i pieprzem (także w środku). Nastęnie na kawałku folii aluminiowej, posmarowanej wcześniej masłem, rozłożyć pokrojony koper włoski, na nim plastry cytryny. Na to kładziemy pstrąga. Do środka ryby wkładamy jeszcze odrobinę masła, a na góre jeszcze kilka plasterków cytryny. Zawijamy folię i wkładamy rybę na jakies 20 minut do rogrzanego na 200 stopni piekarnika.
    Finito.

    OdpowiedzUsuń